Jdi na obsah Jdi na menu
 


Letní tábory..

2. 8. 2010

 Minulý týden jsme s Jirkou, Leošem a Andreou zvládli ukázky na spřátelených táborech. Podle ohlasů se to líbilo, až se malinko vzpamatujeme ze stěhování, vložím pár fotek, abych přiblížil naše ,,dovádění"  

Petra se konečně dostala k tomu, aby o téhle akci napsala pár řádků, tak je sem vložím...

 

Je konec července, jeden z horkých letních dní a pár kolegů, profesionálních psovodů, míří na návštěvu do 2 letních táborů. Jirka Švarc, Leoš Vycpálek a Vláďa Appl se rozhodli, že ukáží práci služebních psů dětem v Českém Šternberku a ve Zruči nad Sázavou. Vybavení nejen dobrou náladou, ale také za účasti svých dalších rodinných příslušníků mířili nejprve do Českého Šternberka.

 

Po příjezdu jsme byli velmi mile přivítáni, občerstveni a šlo se na to. Slova se ujal Jirka. Vysvětlil dětem i vedoucím, jaký je rozdíl mezi cvičením pro sportovní kynologii a tím, co děti uvidí, tj. práci se služebními psy. Všichni 3 účastníci jsou totiž kolegové, psovodi nejen srdcem, ale hlavně povoláním.

Dětem byli představeni čtyřnozí účastníci, které musím představit i Vám. Leoš přivezl s sebou německého ovčáka Lakyho Andrebri a jack russel teriera Buba, Vláďa belgického ovčáka Ascana Gymor a Jirka štěně německého ovčáka Atreje Apego.

Jako první předvedl Leoš, jak má správný pes poslouchat svého pána a to nejen řečenými povely, ale také posunky. Laky sklidil velký potlesk. Po Lakym přivedla Leošova dcera Andrea Buba. Ten ukázal, že i malé plemeno se umí naučit vše, co umí i jeho větší kamarádi. Bubo měl veliký úspěch, protože „zakousnutý“ do klínu téměř lítal povětřím, ale držel a nepustil svou kořist. Děti z jeho práce byly velmi nadšené.

Po Bubovi nastoupil na scénu Jirka a jeho Arčí, jak Atrejovi doma říkají. Arčí je ještě štěně, není mu ani rok, ale ve službě je už neocenitelným parťákem hlídajícím svého pána. Budu upřímná, když je na volno, klidně si ho pohladím (není-li za plotem), pokud je na vodítku, nepřiblížím se k němu, už jsem si zažila na vlastní kůži, že je schopen pokousat. Ukázka práce štěněte nejen v koši, ale i přípravu bez košíku proti „trhanovi“ byla poučná a hlavně byla důkazem toho, že vždy záleží na výchově psa a práci s ním a samozřejmě i zkušenosti psovoda.

Ovšem stále tu byl nevyužitý belgičák Myšák, jak každý Ascanovi říká už od štěněte. Jeho chvíle nastala, když se Jirka převlékl do ringo obleku. Myslím, že dnes už každý viděl alespoň nějakou ukázku výcviku psů a v 90% vždy psi kousají na rukáv, ale ringo oblek, to je něco jiného, stejně jako je jiný přístup k výcviku služebního psa. Služební pes, pokud zasahuje proti „pachateli“ nemůže hledat jen ruce, na které je zvyklý kousat pejsek na každém cvičáku, služební pes musí beze strachu a zaváhání kousnout v případě potřeby kamkoliv. A toto Myšák předvedl skvěle. Skočil Jirkovi na záda i na břicho a hlídal každý Jirkův pohyb. Jirka ukázal dětem, že může zkusit utéct, pejska vyhnat, zkusit ho uhodit, ale proti služebnímu psu prostě nemá šanci. Závěrem přivedl na plac ještě Leoš svého Lakyho a ukázali s Vláďou, že na pachatele se dají poslat i 2 psi najednou. Jirka to dlouho neustál, ve chvíli, kdy se válel po zemi, oba psi mu přetáhli ringo oblek přes hlavu. Děti byly nadšené, to se jen tak nevidí. Ale Jirka učinil ještě jeden pokus – výkop proti Lakymu. Ani Laky nezaváhal, stejně jako Myšák před ním a už Jirku za nohu tahal po celém trávníku.

Myslíte, že to byl konec? To se velmi mýlíte. Naši psovodi si připravili malý bonbonek nakonec… K dětem si to míří nějaké dlouhovlasé individuum a má v ruce zbraň!!! Ale to není vše! Na druhém konci je Leoš s Lakym a individuum na Lakyho střílí!!! Série ohlušujících ran zazněla celým táborem. Většina dětí se polekala, avšak dál sledovala, co Laky udělá. Ten svého pána nezklamal, střelby se nezalekl a už zasáhl. Z dlouhovlasého pachatele se vyklubal opět Jirka. Ukázka je pomalu u konce. Pár dětí mělo ještě nějaké dotazy, několik odvážlivců si vystřelilo ze samopalu a všichni členové naší výpravy dostávají diplomy, trička, čokolády pro děti a piškotky pro pejsky a protože je už čas oběda, tak i ten. Po něm a kávičce se loučíme a odjíždíme do Zruče na další tábor, který vede další z kolegů Leoše, Jirky a Vládi.

Průběh je v podstatě stejný. Úspěch ukázky nám všem dělá radost. Pánové odvedli svou práci a já odvedla svůj díl tímto článkem a nafocením části fotografií a natočením části videoukázek.

 

Co jsem nenapsala až do této chvíle je jedna maličkost. Ukázky předvedli naši psovodi oblečení do reklamních triček firmy Fitmin. Nedělali to po dohodě s Fitminem, dělali to proto, že jsou s touto firmou spokojení, krmí jejími krmivy a Jirka a Vláďa jsou členové Fitmin klubu a svou spokojenost ukazují tímto svým přístupem.

 

Třeba příští ukázka bude pro Vás nebo Vaše děti na jiném letním táboře či podobné příležitost, těšíme se.

 I v letošním roce jsme spáchali mimopracovní ukázku na letním táboře Vrábov, i když ve slabší sestavě. Počasí nám moc nepřálo, ale nejsme z cukru, a pokusili jsme se dětem ukázat vše, co naši hafani dovedou.

Jirka předvedl s Corou krátkou poslušnost, a pak jsme se vrhli na sportovní obrany. Vyštěkání u improvizované zástěny ( zástava jednoho z oddílů ), prohlídka, výslech, hladké zadržení a kontrolní výkon v podání té drobné fenky se určitě líbily. Poté se Jirka převlékl do ringo obleku, a do práce se pustil Myšák. Předvedl svou standartní úroveň, takže jsme snad ostudu neudělali :)))

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář